מדינת ישראל משרד החינוך התרבות והספורט

סוג הבחינה: א. בגרות לבתי ספר על־יסודיים ב. בגרות לנבחני משנה ג. בגרות לנבחנים אקסטרניים מועד הבחינה: קיץ תשס״ד, 2004 מספר השאלון: 908653, 09

# אנגלית

5 יחידות לימוד

# הוראות לנבחן

א. <u>משך הבחינה</u>: שלוש שעות

ב. <u>מבנה השאלון ומפתח ההערכה</u>: בשאלון זה חמישה פרקים.

נקודות	27	—	הבנת הנקרא (חלק ראשון)	—	פרק ראשון
נקודות	10	—	הבנת הנשמע	—	פרק שני
נקודות	33	_	הבנת הנקרא (חלק שני)	_	פרק שלישי
נקודות	10	—	תרגיל קלוז	—	פרק רביעי
<u>נקודות</u>	20	—	משימות כתיבה	—	פרק חמישי
נקודות	100	_	סהייכ		

ג. <u>חומר עזר מותר בשימוש</u>: מילון אוקספורד אנגלי-אנגלי-עברי או: قاموس « هاراب » انجليزي للناطقين بالعربية

(מילון הראפס אנגלי-אנגלי-ערבי)

נבחן ״עולה חדש״ רשאי להשתמש <u>גם</u> במילון דו־לשוני: אנגלי-שפת־אמו / שפת־אמו-אנגלי

השימוש במילון אחר טעון אישור הפיקוח על הוראת האנגלית.

ד. <u>הוראות מיוחדות</u>:

+

- עליך לכתוב את <u>כל</u> תשובותיך בגוף השאלון (במקומות המיועדים לכך).
  - (2) כתוב את תשובותיך באנגלית ובעט בלבד. אסור להשתמש בטיפקס.
    - (3) בתום הבחינה החזר את השאלון למשגיח.
- <u>הערות:</u> (1) גם נבחנים בבחינות משנה ונבחנים אקסטרניים <u>חייבים</u> להיבחן בפרק הבנת (1) הנשמע.
  - .(2) על כתיב שגוי יופחתו נקודות מהציון.

ההנחיות בשאלון זה מנוסחות בלשון זכר ומכוונות לנבחנות ולנבחנים כאחד.

### בהצלחה!

/המשך מעבר לדף/

+

#### PART I: READING COMPREHENSION (Section 1) (27 points)

Read the article below carefully and then answer questions 1-3.

#### WORLD'S FAVORITE WRITING TOOL REFUSES TO BE ERASED

#### I

The world's oldest word processor has no memory and no spell checker. It needs constant maintenance and cannot be upgraded. Still, folks keep using it. For over four centuries, the classic wooden pencil has remained enormously popular. Even with the current boom in high-tech writing devices, worldwide output continues to grow and now stands at

5 approximately 15 billion a year. Anton-Wolfgang von Faber-Castell, head of the world's oldest and biggest pencil company, remembers that twenty years ago his advisers started warning him about the imminent rise of computer-aided writing. "It's a good thing I didn't listen to them," he chuckles.

Π

Given the fashionable products it has to compete with, such as hand-held computers and 10 fancy pens, you may wonder how the ordinary pencil has managed to retain its appeal.

The answer is obvious enough. The world's most-used writing instrument happens to be the least expensive. It is also the most reliable, working tirelessly and never crashing or drying out. And it's more portable than the most portable computer.

#### III

To pencil enthusiasts, however, such pragmatism misses the point. For them, there is something deeply satisfying about the way a pencil responds to the movement of the hand across a page. In fact, writers such as John Steinbeck and Günther Grass have raved about writing with "a highly expressive instrument that intuitively produces anything from bold strokes to light shades".

IV

The humble pencil has also become the focus of an anti-technology backlash, particularly 20 among gadget-weary writers, thinkers, architects and musicians. Members of the Chicagobased Plain Pencil Club, for example, have entirely renounced the use of electronic writing tools. "Modern technology deprives us of unique sensory experiences linked to writing, and we're fighting back," explains the club's founder Henry Barnett. "Moreover, your whole personality comes across in your handwriting, especially when you use a 25 pencil. Obviously, nothing of the sort happens with computers."

/המשך בעמוד 3/

#### אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 90

+

+

V

Pencil manufacturers note another factor in their product's success. Writing tools with metal and plastic components often cause serious ecological problems when discarded. As the pencil is made almost entirely of organic materials, it causes no such problems. This makes it a favorite with environmentalists. For other people, the same trait has created a
connection with the pencil that goes beyond its basic function. "I do not merely write with pencils," said the Canadian author Philip Miller in his letter of application to the Plain Pencil Club. "I chew them. I eat them." You can't do that with your computer, can you?

(Adapted from "World's Favorite Writing Tool Refuses to be Erased", *The International Herald Tribune*, March 1, 2003)

#### **<u>QUESTIONS</u>** (27 points)

Answer questions 1-3 as instructed, according to the context of the article. In questions 3(a) and 3(b) item (1), circle the number of the most suitable answer.

1(a)	What do you think Faber-Castell's advisers told him to do? Base your answer on
	paragraph I.
	ANSWER:
	(3 points)
1(b)	FILL IN THE MISSING WORDS (1-2 WORDS IN EACH SPACE) ACCORDING TO
	PARAGRAPHS II AND III.
	Pencil enthusiasts believe that the (1) of the pencil
	that are mentioned in paragraph II are not (2)
	(QUESTION $1 = 7$ points)

2(a) Give TWO reasons why some people prefer pencils, according to paragraph IV.COMPLETE THE SENTENCES.

/המשך בעמוד 4/

2(b)	Wha	t does	the phrase "the same trait" (line 29) refer to?				
	COMPLETE THE SENTENCE.						
	The	fact that	t				
				(3 points)			
2(c)			of application, Philip Miller wrote that he chews pencils. V t information? Base your answer on paragraph IV <u>or</u> paragr				
	-			-			
	ANS	WER: .		(3 points)			
			(QUESTION $2 = 12$ points)	(* • • • • • • • • • • • • • • • • • • •			
			(gels for 2 - 12 points)				
3(a)	Wha	it was t	he writer's main purpose in writing the article?				
	i)	To co	onvince people to use pencils.				
	ii)	To pr	resent the pencil's advantages and disadvantages.				
	iii)	To pr	resent various reasons for the pencil's success.				
	iv)	To sh	now what the pencil has to compete with.	(1			
<b>2</b> ( <b>L</b> )	(1)	The		(1 point)			
5(0)	(1)	i)	writer's tone is (– ). sentimental				
		ii)	pessimistic				
		iii)	anxious				
		iv)	humorous				
	(2)	Сору	ONE phrase or sentence from the article that supports you	ır answer.			
				(4 points)			
3(c)	According to the title, the pencil "refuses to be erased". Explain what the writer means according to the context of the article.						
	ANS	WER: .					
		•••••		( <b>7</b> · · · ·			
			(QUESTION $3 = 8$ points)	(3 points)			

+

<u>אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

Note: The exam continues on page 6.

/המשך בעמוד 6/

+

- 5 -

+

#### - 6 -

#### PART II: LISTENING COMPREHENSION (10 points)

#### **INSTRUCTIONS TO EXAMINEES:**

- \* You are about to hear the text of your Listening Comprehension test, which will be spoken <u>twice</u>.
- \* Before the first broadcast, you may look at the questions.
- \* You may start answering the questions after the first broadcast.

Answer question 4 (items a-f) according to the context of the interview you have just heard. In items (b), (c), (e) and (f), follow the instructions. In the other items, circle the number of the correct answer.

#### THE WRONG PETS

- 4(a) Dr. Pearson wrote the book in order to (-).
  - i) tell of her experiences with dangerous pets
  - ii) teach about the needs of wild animals
  - iii) make people aware of a dangerous trend
  - iv) explain how to choose the proper pet
- 4(b) What does Dr. Pearson mention regarding the illegal trade in wild animals?

PUT AN X BY THE TWO CORRECT ANSWERS.

- ..... i) Where it developed.
- ..... ii) What its consequences are.
- ..... iii) How the animals are hunted.
- ..... iv) In which countries it is most common.
- ...... v) Which wild animals are most affected.
- ..... vi) What is being done to fight it.

(2 points)

/המשך בעמוד 7/

+

PUT AN X BY THE TWO CORRECT ANSWERS.

- ..... i) For educational purposes.
- ..... ii) To help them hunt.
- ..... iii) For protection.
- ..... iv) For food.
- ...... v) To impress others.
- ..... vi) To make money.

(2 points)

4(d) What does Dr. Pearson say about the reasons people keep wild animals today?

- i) They are not very clear.
- ii) A lot of research is being done on them.
- iii) They are very different from those in the past.
- iv) Some of them are the same as in the past.
- 4(e) What may happen when wild pets grow up?

COMPLETE THE SENTENCE (ONE WORD).

They can sometimes ..... people.

(2 points)

4(f) COMPLETE THE SENTENCE (ONE WORD).

In her last answer, Dr. Pearson explains why it is ..... to get rid of wild animals kept as pets.

(2 points)

(QUESTION 4 = 10 points)

/המשך בעמוד 8/

+

- 7 -

+

+

#### PART III: READING COMPREHENSION (Section 2) (33 points)

Read the report below carefully and then answer question 5.

#### ROCK AND ROLL KIDS

#### I

With budgets being cut everywhere in the USA, schools are dropping programs not considered absolutely essential. One of the first subjects to go has been music education. To professional guitarist John Marlow, that just isn't right. "Music is no more a luxury than physical education," he says. "Getting a guitar for my sixteenth birthday changed my

5 life. We mustn't deny kids that opportunity."

#### Π

Marlow, who is also a high-school music teacher, did more than talk. After raising \$60,000 in private contributions and enlisting a group of fellow musicians and music teachers, he established a program called Teen Rock at his school. In order to promote original composition and active participation, the program treats teenagers to visits from famous

10 musicians, singers, and songwriters. "These creative people help get the kids started," explains Marlow. "They're great believers in improvisation, and guide the kids in writing their own music and lyrics." The celebrities volunteer their time, as do most of the teachers.

#### III

From a one-school program a year ago, Teen Rock has expanded to reach over 5,000 kids
throughout the USA. The program already has to its credit a CD written and produced by students. Marlow hopes to use the proceeds from the CD sales to keep Teen Rock running and give children yet another year of rock and roll.

(Adapted from "The Real-Life 'School of Rock'", CNN.com, October 28, 2003)

/המשך בעמוד 9/

#### אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 90

+

+

Answer question 5 (items a-e) as instructed, according to the context of the report. PAY CAREFUL ATTENTION TO GRAMMAR AND SPELLING. 5(a) What attitude of the schools does John Marlow object to? (paragraph I) ANSWER: ..... (3 points) 5(b) According to Marlow, why is music education important? (paragraph I) ANSWER: ..... (3 points) 5(c) What is described in paragraph II? Give TWO answers. COMPLETE THE SENTENCES. How ..... i) How ..... ii) (6 points) 5(d) The Teen Rock program has achieved the goals mentioned in paragraph II. Give a fact from the report that shows this. ANSWER: ..... (3 points) 5(e) COMPLETE THE SENTENCE (1-2 WORDS): In paragraph III, the author talks about the ..... of the program. (2 points)

(QUESTION 5 = 17 points)

/המשך בעמוד 10/

+

- 9 -

+

Read the announcement below carefully and then answer question 6.

	A Decade Long and Still Going Strong
	Bayside Radio 89.5 FM, your favorite local station, is celebrating its 10th anniversary with ten days of festive programming beginning May 1.
5	Over the years, Bayside Radio has produced original, thought-provoking programs which have earned it widespread recognition and no fewer than three national awards. We intend to continue this tradition of excellence. Our plans for the immediate future include radio magazines written and presented by Bayside High School students, and an innovative series on local affairs for young children. We are also developing a workshop for the town's aspiring journalists.
10	The 10th anniversary celebrations will feature special editions of our current programs, along with segments of popular broadcasts from previous years. This is a wonderful opportunity for those of you who are not yet familiar with our station to tune in and find out what we're all about. We're sure you'll be back for more!
15	Listeners wishing to support our high-quality programming are invited to make donations through our "10 Years, 10 Days, 10 Dollars" phone-in marathon. With your help, Bayside Radio will be able to give you even more of what you have come to expect from this award-winning station.

For the special broadcast schedule for May 1-10, visit our website at *www.baysideradio.org.* 

/המשך בעמוד 11/

+

<u>אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 90</u>

+

+

+

Answer question 6 (items a-e) as instructed, according to the context of the announcement. PAY CAREFUL ATTENTION TO GRAMMAR AND SPELLING. 6(a) According to lines 3-8, what makes Bayside Radio successful? ANSWER: ..... (3 points) 6(b) What do Bayside Radio's future projects have in common? (lines 3-8) They provide light entertainment. i) ii) They are produced mainly by teenagers. iii) They focus mostly on news. iv) They involve the community. (1 point) 6(c) What does Bayside Radio hope to achieve during its anniversary celebrations? Give TWO answers according to lines 9-16. ..... (1)(2)..... (6 points) 6(d) Give an example of the festive programming mentioned in line 2. ANSWER: ..... (3 points) 6(e) Explain the title "A Decade Long and Still Going Strong". ANSWER: ..... ..... (3 points)

(QUESTION 6 = 16 points)

/המשך בעמוד 12/

+

#### PART IV: CLOZE EXERCISE (10 points)

 Fill in the missing words (<u>ONE</u> WORD IN EACH SPACE); the missing word may be any part of speech. Pay special attention to spelling, grammar and punctuation. (10 points; 1 point for each correct word)

# IMPORTANT: READ THE WHOLE PASSAGE THROUGH <u>BEFORE</u> DOING THE EXERCISE.

#### COMPUTER GAMES ON CAMPUS

A new study of college students and computer games reveals some unexpected facts. For one thing, more women than men report playing computer games on campus at (1. .....) once a week. However, they don't play the (2. .....) kinds of games. Unlike men, who prefer action games, women (3. .....) rather play games of strategy. And while men play for fun and excitement, women (4. .....) do so to pass the time.

The study also came up with (5. .....) unexpected finding. The majority of (6. .....) interviewed don't consider playing computer games a threat to their social life. In fact, some twenty percent said playing actually (7. .....) them make new friends.

(8. .....) playing computer games may not hurt the students' social life, it can interfere with their academic work. Many students admitted that one reason they played was to put off (9. .....) for exams. More than one-third confessed that they had even (10. .....) electronic games to class a few times. Maybe the games should carry a warning: "These games can be harmful to your studies!"

/המשך בעמוד 13/

#### אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 90

+

+

#### - 13 -

### PART V: WRITING TASKS (20 points)

Write in <u>English</u> on BOTH of the following topics, no. 8 <u>and</u> no. 9. Write about 120-130 words on each topic.

WRITE IN INK (NOT IN PENCIL). PAY CAREFUL ATTENTION TO HANDWRITING. MAKE SURE YOU WRITE LEGIBLY AND TO THE POINT.

 Your local radio station plans to produce a series of one-hour programs for teenagers. It has asked its teenage listeners to send in their suggestions.

Write a formal letter to the station manager, describing a program you would like the station to produce. Explain why you think the subject is important and / or why you think other teenagers would be interested in it.

You may relate to the announcement "A Decade Long and Still Going Strong".

IMPORTANT: <u>Do not</u> write your own name in the letter. Use an imaginary name.

 Your school newspaper has asked students to write on the following topic: It has been suggested that voting should be not only a right but an obligation as well, and that there should be some sort of penalty for not voting.

Do you agree or disagree that voting in national and local elections should be made obligatory? Write a passage for the newspaper, stating and explaining your position.

# בהצלחה!

# <u>אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

+

Use <u>this page and the next</u> (nos. 14-15) for writing a rough <u>draft</u> for topic <u>no. 8</u>.

+

<u>אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

- 15 -

+

### <u>אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

Write your <u>final</u> version of topic <u>no. 8</u> here:

For writing on topic no. 9 use pages 17-19.

+

- 16 -

# <u>אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

+

Use this page and the next (nos. 17-18) for writing a rough draft for topic no. 9.

+

<u>אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

- 18 -

+

### <u>אנגלית, קיץ תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

Write your <u>final</u> version of topic <u>no. 9</u> here:

# בהצלחה!

זכות היוצרים שמורה למדינת ישראל אין להעתיק או לפרסם אלא ברשות משרד החינוך התרבות והספורט

- 19 -