בגרות לבתי ספר על-יסודיים א. סוג הבחינה: בגרות לנבחני משנה משרד החינוך התרבות והספורט ב. בגרות לנבחנים אקסטרניים ډ. מועד הבחינה: חורף תשס״ד, 2004 מספר השאלון: 908653, 09

אנגלית

5 יחידות לימוד

הוראות לנבחן

<u>משד הבחינה</u>: שלוש שעות א.

```
<u>מבנה השאלון ומפתח ההערכה:</u> בשאלון זה חמישה פרקים.
                                                         ב.
פרק ראשון – הבנת הנקרא (חלק ראשון) – 26 נקודות
– 10 נקודות
                         – הבנת הנשמע
                                           פרק שני
```

211112	10					
נקודות	34	—	הבנת הנקרא (חלק שני)	—	פרק שלישי	
נקודות	10	_	תרגיל קלוז	—	פרק רביעי	
<u>נקודות</u>	20	_	משימות כתיבה	—	פרק חמישי	
נקודות	100	_	סהייכ			

חומר עזר מותר בשימוש: מילון אוקספורד אנגלי-אנגלי-עברי ډ.

۸۱: قاموس «هاراب» انجليزي للناطقين بالعربية (מילון הראפס אנגלי-ערבי)

השימוש במילון אחר טעון אישור הפיקוח על הוראת האנגלית.

- <u>הוראות מיוחדות</u>: ٦.
- 1. כתוב את <u>כל</u> תשובותיך בגוף השאלון (במקומות המיועדים לכך).
- 2. כתוב את כל תשובותיך ב<u>אנגלית</u> וב<u>עט בלבד. אסור</u> להשתמש בטיפקס.
 - .3 בתום הבחינה החזר את השאלון למשגיח.
- הערות: 1. גם נבחנים בבחינות משנה ונבחנים אקסטרניים <u>חייבים</u> להיבחן בפרק הבנת הנשמע. .2 על כתיב שגוי יופחתו נקודות מהציון.

ההנחיות בשאלון זה מנוסחות בלשון זכר ומכוונות לנבחנות ולנבחנים כאחד.

בהצלחה!

/המשך מעבר לדף/

+

+

+

מדינת ישראל

+

PART I: READING COMPREHENSION (Section 1) (26 points)

Read the article below carefully and then answer questions 1-3.

ARE SHOE CONTRACTS KILLING THE OLYMPIC IDEAL?

Ι

On a cloudless spring day, Olympic competitor Lana Norton rowed across a lake, pulling her oars in perfect time with her crew members. This teamwork is what Ms Norton loves most about training for the Olympic Games' gruelling 2000-meter rowing race. "The trick," she told reporters, "is making it look unified, beautiful and easy."

II

⁵ This year alone, the 28-year-old computer programmer has spent \$30,000 of her own hard-earned money on training expenses, but she considers it money well spent. In fact, she pities those athletes who regard the Olympics as a money-making venture: "For me, sport isn't about fame and fortune. It's about team spirit and a sense of accomplishment."

III

However, idealistic amateurs like Ms Norton are a disappearing breed. The temptations
are simply too numerous. Most countries currently give athletes a generous monthly
allowance to cover training expenses, as well as a huge bonus for every Olympic medal
won. In addition, successful athletes are flooded with offers from major corporations to
advertise anything from sports shoes to computers.

IV

The link between the Olympics and money is nothing new. In the first Olympic Games,
15 held nearly 3000 years ago in ancient Greece, the only award was the prized wreath of olive leaves. However, this was soon to change. As the Olympics grew in importance, victors could look forward to receiving more money than a typical Greek family earned in a year.

V

When Baron de Coubertin founded the modern Olympic Games in 1896, he had the
original Olympic model in mind and stipulated that no cash prizes would be awarded.
Moreover, all competitors had to be amateurs, a term narrowly defined to exclude anyone who had ever made money from sports. For many years, the latter restriction was rigidly observed. One sportsman who learned this the hard way was the great athlete Jim Thorpe. Thorpe was compelled to return his two gold medals from the 1912 Olympics when it
was discovered that he had earned money playing baseball in high school.

/המשך בעמוד 3/

+

VI

For most Olympic sports, the requirement that competitors be amateurs has never been revoked. In the last few decades, however, interpretation of the term has become far more liberal. Jacques de Navacelle, a relative of Baron de Coubertin, regrets the trend. "The Baron would have been appalled," he says. "He firmly believed sports should be used to

30 promote universal values like cooperation and mutual respect, and should not be tainted by thoughts of profit or personal gain." Fewer and fewer Olympic athletes today seem to share de Coubertin's noble goals.

> (Adapted from "Have Shoe Contracts Killed the Amateur Ideal?" U.S. News & World Report, September 9, 2000)

<u>QUESTIONS</u> (26 points)

Answer questions 1-3 as instructed, according to the context of the article. In question 2(b) circle the number of the correct answer.

- PAY CAREFUL ATTENTION TO GRAMMAR AND SPELLING.
- 1(a) Why does the author call Ms Norton "idealistic" (line 9)? Give ONE reason according to paragraph I or paragraph II.

/המשך בעמוד 4/

+

+ אנגלית, חורף תשס״ד, מסי 908653, 90

2(a) FILL IN THE MISSING WORDS (ONE WORD IN EACH SPACE) ACCORDING TO PARAGRAPHS III AND IV. In the Olympics today, (1) plays an important role. The same is true of the (2) stage of the ancient Olympics. (4 points) The author tells the story of Jim Thorpe in order to show (-). (paragraph V) 2(b) i) that Thorpe succeeded at baseball how Olympic athletes finance their training ii) iii) what made Thorpe a great athlete how strictly Olympic rules were enforced iv) (1 point) (QUESTION 2 = 5 points) Why did Baron de Coubertin make his stipulations? Give TWO reasons, according to 3(a) paragraph V and paragraph VI. According to paragraph V: (1)..... According to paragraph VI: (2)..... (6 points) 3(b) What would Jacques de Navacelle probably think of Lana Norton? COMPLETE THE SENTENCE. He would probably her. (2 points) What is the author's answer to the question he asks in the title? 3(c) (i) CIRCLE THE CORRECT ANSWER: YES / NO (ii) Copy ONE phrase or sentence from the article that justifies your answer. ANSWER: (4 points) (QUESTION 3 = 12 points) /המשך בעמוד 5/ +

- 4 -

+

<u>אנגלית, חורף תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

- 5 -

Note: The exam continues on page 6.

/המשך בעמוד 6/

- 6 -

PART II: LISTENING COMPREHENSION (10 points)

INSTRUCTIONS TO EXAMINEES:

- * You are about to hear the text of your Listening Comprehension test, which will be spoken <u>twice</u>.
- * Before the first broadcast, you may look at the questions.
- * You may start answering the questions after the first broadcast.
- 4. Answer question 4 (items a-h) according to the context of the passage you have just heard. In items (b) and (f), follow the instructions. In the other items, circle the number of the correct answer.

A MAGICIAN ON THE MOVE

- 4(a) What is unusual about the interview with Freddy?
 - i) The interviewer and Freddy are friends.
 - ii) Freddy explains how to do one of his tricks.
 - iii) It takes place in the subway.
 - iv) It begins with a magic trick.
- 4(b) Why does Freddy enjoy doing magic?

PUT AN X BY THE TWO CORRECT ANSWERS.

- i) He's constantly improving.
- ii) It helps him make friends.
- iii) It helps him forget his problems.
- iv) It's a good summer job.
- v) It makes people feel good. (2 points)
- 4(c) What does Freddy enjoy about performing on the subway?
 - i) He can work whenever he likes.
 - ii) He has a close connection with the audience.
 - iii) The audience is very large.
 - iv) It's cool in the summer.

/המשך בעמוד 7/

<u>אנגלית, חורף תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

- 7 -

4(d) Which problem regarding his work on the subway does Freddy mention?

i) People's reactions are not always positive.

ii) He can't do all his tricks.

iii) It's cold in the winter.

iv) People are always in a hurry.

4(e) Freddy mentions the pet shop in order to explain (-).

i) which other career options he considered

ii) why he likes to work with animals

iii) where he learned to do magic

iv) how he earned money for college

4(f) How long has Freddy been working as a magician?

4(g) How is Freddy different from his classmates in college?

i) He hopes to become famous.

ii) He is not studying drama.

iii) He doesn't want to be an actor.

iv) He doesn't want to leave New York.

4(h) What does Freddy talk about at the end of the interview?

i) His relations with his classmates.

ii) His work with other magicians.

iii) His fears of the future.

iv) His hopes for the future.

+

(QUESTION 4 = 10 points)

/המשך בעמוד 8/

+

- 8 -

PART III: READING COMPREHENSION (Section 2) (34 points)

Read the following article carefully and answer question 5.

Lucky Only Once?

By Mark Denby

Last week I read in a leading music magazine an enthusiastic review of Allie Hennessey's CD, *Only Once*. As a great fan of hers, I couldn't help laughing. It's hard to believe but only six months ago, the singer "with the silky voice and the powerful lyrics" was a complete unknown. You never heard her music on the radio. Why not? Because

5 with so many new CDs coming out every year, the stations go for the big stars. Newcomers only have a chance if they are promoted by a large record company.

Allie Hennessey's record company, High Time, is tiny but luckily for her, what it lacks in size it makes up for in original marketing ideas. It shipped copies of her CD to thousands of businesses that serve the over-20 crowd – coffee-shops, bookstores,

10 boutiques, etc – where lots of people heard it for the first time. That did the trick. In two weeks, *Only Once* sold over 500,000 copies.

Now the critics have "discovered" Allie Hennessey, and so have radio stations all over the country. She was lucky, but how many equally gifted singers will we never get to hear? We need more record companies that are willing to find novel ways of

15 reaching consumers. Then we, the audience, will be able to tell the radio stations what we want to hear - and they will have to listen.

(Adapted from "Almost Famous," U.S. News, October 6, 2002)

/המשך בעמוד 9/

+

Ansv	ver question 5 (items a-e) as instructed, according to the context of the article.
PAY	CAREFUL ATTENTION TO GRAMMAR AND SPELLING.
5(a)	What is Mark Denby's general complaint against radio stations? (lines 1-6)
	COMPLETE THE SENTENCE.
	They don't
5(b)	COMPLETE THE SENTENCE.
	In lines 7-11, Mark Denby describes how
	(3 points)
5(c)	Which phrase in lines 12-16 relates to the action taken by the High Time company?
	ANSWER:
5(d)	FILL IN THE MISSING WORDS (1-2 WORDS IN EACH SPACE) ACCORDING TO LINES 12-16.
	Mark Denby believes that (1) can help change the
	policy of (2)
5(e)	Mark Denby's tone is slightly mocking. Copy ONE phrase or sentence from the article
	that shows this.
	ANSWER:
	(QUESTION $5 = 16$ points)

- 9 -

/המשך בעמוד 10/

<u>אנגלית, חורף תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

+

+

Read the passage below carefully and then answer question 6.

VOLUNTEERING BY COMPUTER

Want to tutor Swedish kids with learning difficulties? Looking for people to help protect Greek turtles? Then turn to your computer. Numerous Internet sites are now putting would-be volunteers and voluntary organizations in touch with each other. The site of the European Voluntary Service (*www.sosforevs.org*), for example, provides

- 5 information in five languages and registration forms to Europeans aged 18-25 who are interested in spending 4-8 months volunteering in countries throughout Europe. The projects offered by the EVS cover the arts, the environment, and working with the disabled, the aged and the young. No qualifications are required. Read all about it former EVS volunteers tell of their experiences at *evsinfo.com/projects*.
- If you are professionally qualified and willing to spend a few years abroad, you can register with the UK's Voluntary Service Overseas (VSO) at *www.vso.org.uk*. The organization is looking for volunteers aged 21-70 – carpenters, lawyers, nurses and so on – for projects across the globe.

But before you set off to save the world, it would be wise to do some research. The 15 European Youth Information and Counselling Agency (ERYICA) has a site (*www.eryica.org*) that gives advice on living and working far from home, including where to stay, what to wear, and what places to avoid. Be sure to check the list of necessities, such as passport, visa and work permit.

(Adapted from "Help Wanted on the Web", Time, April 23, 2001)

/המשך בעמוד 11/

+

- 11 -

Answer question 6 (items a-d) as instructed, according to the context of the passage.

PAY CAREFUL ATTENTION TO GRAMMAR AND SPELLING.

The EVS site mentioned in line 4 has a feature which enables it to reach a wide 6(a) audience. What is that feature? ANSWER: (3 points) The passage mentions various ways in which the EVS and the VSO differ from each 6(b) other. One of the ways is given below. Give THREE more ways. The age of the volunteers. (1)(2)..... (3) (4) (9 points) 6(c) How is ERYICA different from the other organizations mentioned in the passage? COMPLETE THE SENTENCE. It does not (3 points) 6(d) Using the Internet, how can a volunteer prepare for a stay in a foreign country? Give ONE way according to the passage. ANSWER: (3 points) (QUESTION 6 = 18 points)

/המשך בעמוד 12/

+

PART IV: CLOZE EXERCISE (10 points)

 Fill in the missing words (<u>ONE</u> WORD IN EACH SPACE); the missing word may be any part of speech. Pay special attention to spelling, grammar and punctuation. (10 points; 1 point for each correct word)

IMPORTANT: READ THE WHOLE PASSAGE THROUGH <u>BEFORE</u> DOING THE EXERCISE.

HISTORY: WE'RE LOSING IT

Michele and Steve Briggs have lots of color photos and video films of their 6-year-old daughter Leslie. Unfortunately, Leslie may have (1.) to look at when she grows up: By the time she is 30, most of the photos from her childhood (2.) have faded. The home videos may survive, but it's quite possible there will be no machine on (3.) to play them.

It is not only home video films and photographs that are (4.) risk. Librarians warn we're losing important historical documents (5.) they were recorded onto computer disks that are now out of date.

"Technology has (6.) changing too quickly," says Charlie Mayn of the U.S. National Library. He speaks from experience: "In the 1980s, the library transferred some 200,000 (7.) onto large computer disks. We have since replaced all our computers, and no longer have the equipment (8.) for reading those disks. So now it's (9.) to get at the information stored on them."

Ironically, by (10.) to improve our future through new technology, we are also in danger of losing our past.

/המשך בעמוד 13/

<u>אנגלית, חורף תשסייד, מסי 908653, 09</u>

+

+

PART V: WRITING TASKS (20 points)

Write in <u>English</u> on BOTH of the following topics, no. 8 <u>and</u> no. 9. Write about 120-130 words on each topic.

WRITE IN INK (NOT IN PENCIL). PAY CAREFUL ATTENTION TO HANDWRITING. MAKE SURE YOU WRITE LEGIBLY AND TO THE POINT.

- 8. You are working for a volunteer organization in your own country or abroad. The organization has an Internet site for material sent in by volunteers. Write a passage describing your own experience as a volunteer. You may describe the nature of your work, the people you work with, and / or how you feel about the work. You may relate to the passage "Volunteering by Computer".
- 9. Your school newspaper has asked students to write on the following topic:

It has been suggested that school vacation be divided in two: one month in the summer and another month in the winter. Do you think this is better than having a two-month vacation in the summer? Explain why or why not. You may relate to the effects on studies, family life, social life, travel, work opportunities, etc.

בהצלחה!

<u>אנגלית, חורף תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

Use this page and the next (nos. 14-15) for writing a rough draft for topic no. 8.

+

<u>אנגלית, חורף תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

+

_	

<u>אנגלית, חורף תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

- 16 -

Write your <u>final</u> version of topic <u>no. 8</u> here:

For writing on topic no. 9 use pages 17-19.

+

+

אנגלית, חורף תשס״ד, מסי 908653, 09

Use this page and the next (nos. 17-18) for writing a rough draft for topic no. 9.

+

<u>אנגלית, חורף תשסייד, מסי 908653, 09</u>

<u>אנגלית, חורף תשס״ד, מסי 908653, 09</u>

- 19 -

Write your <u>final</u> version of topic <u>no. 9</u> here:

בהצלחה!

זכות היוצרים שמורה למדינת ישראל אין להעתיק או לפרסם אלא ברשות משרד החינוך התרבות והספורט +