"בעקבות המכבים":
השתקפותו של סיפור חנוכה בתולדות הציונות

מערך שיעור

מידע למורים

תיאור קצר של השיעור

בשיעור יגלו התלמידים פריטים המציגים התייחסויות לסיפור חנוכה בתקופות שונות בתולדות הציונות, ויבינו מהם מה הייתה משמעותו הגדולה של הסיפור עבור החלוצים ומקימי המדינה.

קהל יעד

כיתות ה–ו

פריטי מקור שהשיעור מתבסס עליהם

מערת החשמונאים, בן שמן

כי תבוא אל מודיעין , אברהם ברוידס 1958

תהלוכת לפידים 1948

אורך הפעילות

45 דקות

חומר רקע למורה

ציוד והכנות מוקדמות

  • אמצעי הקרנה (מומלץ) או, לכל הפחות, מחשב עם חיבור לרשת ורמקולים להשמעה.
  • צילום דפי העבודה כמספר התלמידים.

קבצים נוספים

דף עבודה (שני עמודים)

מהלך השיעור

מהלך ההוראה

ואורך משוער

תיאור הפעילות

דיון במליאה בעקבות תמונה,

15 דקות

הציגו בפני התלמידים את התמונה "מערת החשמונאים". מומלץ להקרינה על הלוח. לאחר עיון קצר בתמונה ומציאת המידע המופיע בה (מראה המערה, שמה ומיקומה), הוסיפו לתלמידים מידע על התמונה:

מערה זו נמצאת באזור המכונה "קברות המכבים" ביער בן שמן, הסמוך לעיר מודיעין. זו מערת קבורה עתיקה מאוד שכינויה בערבית היה "קובור אל-יהוד" כלומר: קברות היהודים.

בשנת 1907 הגיעה לאזור לטיול קבוצה מגימנסיה הרצלייה כדי לחפש אחר קברות המכבים. הם שאלו ערבי שעבר שם: "היכן קברות המכבים?" והוא שאל: "האם אתם מתכוונים לקברות היהודים?" משהשיבו בחיוב, הצביע על המערה, ומשם התפתחה המסורת שבמערה זו קבורים המכבים. חוקרים קבעו שמערכת הקבורה באזור נוצרה כ-500 שנה לאחר תקופת החשמונאים, כך שלא ייתכן שאלו קבריהם.

ערכו דיון קצר:

  • מדוע היה חשוב לתלמידים למצוא דווקא את קברות המכבים?
  • התקופה הייתה תקופת העלייה השנייה, שבה הגיעו חלוצים רבים ששאפו לחיות חיים עצמאיים בארץ: לנהל חקלאות עצמאית, וגם להגן על עצמם, מבלי לסמוך על השלטונות העות'מניים, שלעתים קרובות התנכלו ליהודים בארץ. לדעתכם, אילו מאפיינים של המכבים אימצו המתיישבים בארץ בתקופה זו?

האזנה לשיר, עבודה בזוגות בדף עבודה, וסיכום במליאה,

15 דקות

השמיעו את שירו של אברהם ברוידס "כי תבוא אל מודיעין" (בלחנו של עמנואל עמירן).

הפנו את התלמידים לחלק א' של דף העבודה, העוסק בשיר. מומלץ להקרין את הפריט ובו מילות השיר ותווים . התלמידים יענו על השאלות בזוגות. לאחר מכן, סכמו את התשובות במליאה.

סיכום המידע מהפריט:

בקשו מכמה תלמידים לסכם את המידע שלמדו מן הפריט. השלימו את התמונה עבור התלמידים בעזרת המידע הבא:

בשיר חוזרים החרוזים "מודיעין" ו"גרעין". מודיעין (גם: מודיעים) היא מקום מוצאם של המכבים. מיקומה המדויק אינו ידוע, אך הוא כנראה בסביבות העיר מודיעין של היום, באזור בן שמן, שם מצוי הכפר הערבי אל-מידיא, שאולי בשמו נרמז שם המקום הקדום יותר, באותו אזור שבו נמצאים הקברים המכונים "קברות המכבים".

ה"גרעין" מרמז על החזרה לעבודת החקלאות והפרחת הארץ.

השיר נכתב בשנת 1939, לפני קום המדינה, בתקופה שבה רכשה קק"ל קרקעות במקומות שונים בארץ, יערות ניטעו ונבנו יישובים חדשים. הכותב מחבר בין ההיסטוריה של גבורת המכבים ועצמאותם המדינית לבין העצמאות המיוחלת בארץ ישראל בזמנו, החייאת החקלאות העברית ובניית יישובים יהודיים.

עבודה פרטנית בדף העבודה,

5 דקות

הפנו את התלמידים לחלק השני של דף העבודה, העוסק בתצלום תהלוכת לפידים.

סכמו והוסיפו מידע על הפריט:

התמונה צולמה בשנים הראשונות לקום המדינה, אך מנהג תהלוכות הלפידים החל בבתי הספר העבריים שנים רבות לפני כן. הלפידים סימנו את ניצחון מכבים על היוונים – גם את מנורת בית המקדש שהודלקה ונרות החנוכה שמודלקים לזכרה, וגם את גבורתם של המכבים. כדאי להזכיר שבתקופות שונות ובקרב עמים שונים, מצעדי לפידים היו ועודם אירוע בעל משמעות של הפגנת נוכחות וניצחון במלחמה.

סיכום השיעור במליאה,

10 דקות

נקודות שמומלץ להעלות בסיכום:

  • כבר בשנים הראשונות של הציונות היה חג החנוכה חג מרכזי, המסמל את גבורתו של היהודי אל מול השליטים הזרים ואת הגשמת השאיפה לעצמאות מדינית.
  • הרצון להידמות למכבים מתבטא בכינוייה של תנועת הספורט העברי "מכבי", וכמוה תנועת הנוער "מכבי הצעיר". הוגי רוח וסופרים השוו את תקומת העם לתקומת המכבים. כך כתב הרצל בסוף ספרו מדינת היהודים: "אשר על כן אני חושב, כי יקום דור חדש ונפלא בקרב בני עמנו, דור המכבים יקום ושב לתחיה."
  • הרצון הרב למצוא דמות יהודית בעלת כוח פיזי כמודל הוביל ליצירת מיתוס סביב המכבים, גם אם לא תאם למציאות. לדוגמה, בבתי הספר לא הזכירו את כישלונות המרד ואת המתנגדים לו. המיתוס התבטא גם בזיהוי קברות אלמונים עם קברי המכבים, וכך נוצר מקום שאפשר לבוא לערוך בו טקסים ולהפיח גאווה בעם.
  • גם בבתי הספר היה חנוכה החג החשוב ביותר. נערכו מסיבות מיוחדות, וכפי שראינו גם יצאו לטיולים במקומות שנחשבו קשורים למכבים וערכו תהלוכות לפידים לזכר ניצחונם.
  • לסיום – הזכירו את הדברים שנהוג לעשות כיום במרחבים שונים לקראת החנוכה, וראו אם "מורשת המכבים" עודנה חיה, או אולי השתנה הדגש בחג לטובת דברים אחרים?
  • אם נותר זמן, מומלץ לערוך דיון בערכים ששיקף חנוכה בתקופות השונות בעבר ובימינו.